dijous, 8 de maig del 2008

BATXILLERAT NOCTURN

La conselleria d’Educació ha reaccionat amb rapidesa i ha fet bé en corregir la decisió inicial de suprimir en la seva totalitat el Batxillerat nocturn dels instituts. Una retirada a temps sempre és una petita victòria. La mesura presa afectava greument a un col·lectiu necessitat de segones oportunitats que han de compaginar aprenentatge amb vida laboral. La rectificació parcial dels responsables educatius de la Generalitat, suposarà la continuïtat de l’ensenyament a la meitat dels centres catalans on actualment s’imparteix i permetrà així a molts alumnes seguir els seus estudis. D’aquesta manera es mantindrà l’oferta formativa en aquells llocs on la demanda estigui més consolidada i s’utilitzaran també criteris d’equilibri territorial per tal que cap zona de Catalunya quedi desatesa. Saber rectificar i reconèixer els errors propis és una virtut poc habitual entre la classe política d’aquest país. En aquest cas s’ha produït i cal destacar-ho.

La setmana passada el departament d’Educació va donar a conèixer el projecte d’eliminació del Batxillerat nocturn i la intenció d’impulsar l’educació a distància on-line a partir de l’any 2009 a través del Institut Obert de Catalunya (IOC).La conselleria va argumentar que aquesta modalitat educativa es compagina moltes vegades amb una activitat laboral i això provoca un alt nivell d’absentisme que dificulta l’obtenció del títol. A més, va afegir que aquest sistema d’ensenyament havia quedat obsolet, amb pocs alumnes matriculats i un rendiment molt baix .

La supressió íntegre de l’oferta nocturna hauria suposat un greuge comparatiu per a molts ciutadans que no poden seguir estudis diürns per motius laborals i,a la vegada, tenen dificultats per cursar estudis on-line perquè no disposen de connexió a Internet o bé tenen pocs coneixements informàtics. Així mateix, el fet que el Batxillerat nocturn sigui una formació presencial ja dota de qualitat a aquesta modalitat educativa. La interacció directe entre professor i alumne és un valor afegit que no tenen els ensenyaments a distància.

La mesura també era un atac contra l’ensenyament públic i la igualtat d’oportunitats, i era un primer pas ferm cap a la privatització. Una educació a la qual moltes persones no s’haurien pogut acollir per manca de suficients recursos econòmics pel finançament dels estudis. Això hauria suposat el perill d’exclusió social d’un segment de ciutadans, situació de cap manera acceptable .

1 comentari:

@SergiCabeza ha dit...

Estic d'acord Marc, el nocturn és necessàri, hi ha molta gent que ha de treballar o que vol reempendre els estudis i aquesta és de les poques opcions.
A més, el nocturn té un romanticisme especial. Jo el vaig fer i em va encantar l'ambient i sortir a les 10 de la nit, brutal!