dijous, 4 de desembre del 2008

Una presó del segle passat

El mes de juny de fa quatre anys es va complir el centenari de la presó Modelo de Barcelona. Avui el centre continua en funcionament. Es va construir per acollir a 820 reclusos, i en canvi, actualment n’hi viuen més de 2.000. En habitacions de poc més de deu metres quadrats hi conviuen sis persones. La superpoblació a l’edifici es fa visible. Aquest fet condiciona directament les condicions de vida dels interns. El moment de més ocupació però, es va registrar a l’any 1939 amb 12.745 persones. Aquest fet va motivar que el pare Martí Torrent la considerés la presó més densa del món.

Com explica el periodista Josep Maria Huertas Clavería, en un article publicat a La Vanguardia el 9 de març de 2004, la presó va tardar 16 anys a construir-se. Aquest retard va ser degut principalment al fet que el govern espanyol no volia destinar tants diners al centre barceloní com a la Modelo de Madrid. Va ser una obra dissenyada pels arquitectes Salvador Viñals i Josep Domènech Estapá i finalment es va inaugurar el 9 de juny de 1904.

Les seves parets han vist execucions com la del confident Joan Rull el 1908 o judicis com el de Ferrer i Guàrdia després de la Setmana Tràgica de 1909. L’edifici també va ser objecte dels efectes dels bombardejos durant la Guerra Civil. Així mateix, va ser l’escenari de diversos motins, com el liderat per José Moreno Cuenca El Vaquilla l’any 1984, i d’algunes fugides espectaculars. La Modelo és història viva d’on neixen un reguitzell de cròniques humanes inacabables.

Tal i com Huertas explica en el seu article, Albert Batlle, secretari de Política Penitenciària, afirmava que la presó Modelo de Barcelona tenia data de caducitat i es traslladaria el 2007 cap a una altre indret de la geografia catalana. La predicció de Batlle no s’ha complert. Som a les acaballes del 2008 i la Modelo continua funcionant a ple rendiment i, dia a dia, continua escrivint la seva història.

La dignitat de vida dels presos està relacionada amb la superpoblació als centres penitenciaris. Actualment les presons catalanes estan ocupades per 10.149 residents. En els darrers vint anys s’ha passat de 34 persones preses per cada 100.000 habitants a 152 interns . A més, amb un promig de condemnes de més de set anys que dificulta, segons el Consell d’Europa, la rehabilitació i el reintegrament efectiu a la societat i provoca un alt nivell de reincidència.

Per altra banda, el passat 14 de novembre el Consell de Ministres va aprovar l’enduriment del Codi Penal amb la finalitat de donar resposta a les demandes socials de més duresa . Delictes com les agressions sexuals a menors queden equiparats al terrorisme i els condemnats hauran de complir íntegrament les penes de presó. A més, els delictes de terrorisme no prescriuran quan provoquin mort, segrest o lesions greus. Aquesta reforma no contribuirà a una ocupació de les presons més baixa, més aviat al contrari.

La Generalitat, a través d’Albert Batlle i la consellera Montserrat Tura, es proposa canviar progressivament la situació a les presons catalanes amb la construcció de nous centres amb unes instal·lacions més adequades. Fruit d’aquesta iniciativa el proper 9 de desembre s’ocuparà la nova presó de joves de la Roca del Vallès que s’ha edificat al costat del centre de Quatre de Camins. Va ser inaugurada el passat 28 de novembre i té una capacitat per a 450 presos. El recinte permetrà tancar l’edifici de la Trinitat que, actualment, està ocupada per 310 reclusos tot i que la capacitat és de 274 residents.

També es va inaugurar fa poques setmanes la presó dels Lledoners a Sant Joan de Vilatorrada, a la comarca del Bages, amb una capacitat màxima de 750 reclusos una xifra molt inferior a les registrades a les presons catalanes més antigues. La nova política penitenciaria permetrà millorar les condicions de vida dels interns. Els residents de La Modelo esperen torn. A la històrica presó barcelonina li arriba, finalment, la jubilació.